maandag 30 juli 2012

Werkgroep Grauwe kiekendief

Ik heb al eerder eens iets verteld over de Werkgroep Grauwe kiekendief, maar het leek me leuk om nou ook eens te kunnen laten zien wat het eindresultaat is van dat prachtige werk. Sinds de zomer van 2011 ben ik op zeer kleine schaal betrokken bij het werk van deze Werkgroep, en ik moet eerlijk bekennen dat het gewoon heel veel bevrediging geeft als je aan 'de achterkant van het project' kunt laten zien dat jouw inspanningen bijdragen aan een betere wereld.

De Grauwe kiekendief heeft het al vele jaren erg moeilijk in Nederland. Er zijn maar weinig broedparen te vinden, en de meeste van die broedparen bevinden zich vooral in Noord-Oost Groningen. De meeste inspanningen van de WGK worden dan ook geleverd in dat gebied, waar de gevonden broedparen worden gemonitord, en middels nestbescherming worden geholpen om het broedsucces te verhogen. Er worden gelukkig ook nog een aantal broedgevallen gemeld in Flevoland en met de monitoring en bescherming van die broedparen probeer ik een beetje te helpen.

Afgelopen zondag ben ik in Flevoland geweest om bij een van de gemotiveerde akkerbouwers in dat gebied te gaan kijken bij wat ik dan maar respectvol 'het eindproduct' zal noemen. Deze boer werkt al een aantal jaar mee met de WGK om zijn akkers geschikt te maken voor de broedende kieken. Dat is voorwaar niet niks, want hij offert er zelfs wat grond voor op en houdt rekening met het tijdstip van het uitkomen en uitvliegen van de jongen, vóórdat hij zijn tarwe gaat oogsten. En bij aankomst op zijn land, trof ik het volgende tafereeltje aan:

Circus pygargus - Grauwe kiekendief. Drie jongen op de nestbeschermer.

En daar wordt ik dan best wel een beetje gelukkig van. We (de WGK, de vrijwilligers in dit gebied en uiteraard de boeren op wiens land de vogels hun nest hadden gebouwd) zijn er trots op dat we er mede verantwoordelijk voor zijn dat deze jonge vogels niet het slachtoffer worden van een hongerige vos, of, erger nog, aan de messen van een combine, als de oogst wordt binnengehaald.

Weer de drie jongen. Nummer vier zit hier nog in het nest.

In dit geval zijn er dus vier jongen, die niet allemaal even oud zijn. De vierde, hieronder op de foto, was duidelijk minder geoefend met vliegen dan zijn broers en/of zussen, want die heeft later een hele poos op de rand van de nestbeschermer gezeten, turend naar hun vliegprestaties. Uiteindelijk heeft ook deze stoere jongen/meid het luchtruim gekozen.

De vierde 'Dalton'.

Mocht u nou meer willen weten over het werk van de WGK, klik dan op de link naast dit bericht, aan de rechterkant van de pagina. U komt dan rechtstreeks op de website van de Werkgroep. Wie weet, misschien heeft u zelfs wel een kleine donatie over voor het goede werk dat zij doen? Zodat we steeds vaker kunnen genieten van de luchtacrobatiek van de Grauwe kiekendief.........

Dit is de verantwoordelijke moeder van het stel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten